Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Emissziós értékek:
NOx koncentráció

Határérték: 250 mg/Nm3

fásszárú biomassza-tüzelésű kazán:

168.0 mg/Nm3

lágyszárú biomassza-tüzelésű kazán:

86.0 mg/Nm3

Ön tudta ezt?

A világon felhasznált energia 14%-át, a fejlődő országokban 35%-át biomasszából nyerik.

/ Vasasi szén

Újrainduló szénbányászat

Pécsett és környékén több mint egy évszázadon keresztül folyamatosan bányásztak szenet. Számos mélyművelésű és külszíni bányából hozták a felszínre a Mecsek fekete kincsét, hogy gőzhajókat, mozdonyokat, erőműveket és lakásokat fűtsenek vele. A város arculatát is meghatározó iparág 2004-ben egy időre megszűnt, amikor négy évvel az utolsó föld alatti tárna bezárása után a pécsbányatelepi és a vasasi külfejtésben is leállt a kitermelés.

Az azóta eltelt tíz év gazdasági változásai azonban indokolttá tették az akkor hozott döntés felülvizsgálatát. Az energiahordozók hazai és nemzetközi szinten is emelkedő ára, valamint ezzel párhuzamosan az olcsó tüzelőanyag iránti fokozott lakossági igény és a helyi energiaforrások kihasználását ösztönző kormányzati politika egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy újragondoljuk a szénbányászat kérdését.

A Pannonpower tulajdonában lévő vasasi bányaterületen ugyanis még nagyjából 3 millió tonna megkutatott szénvagyont rejt a föld. Ebből nagyjából százezer tonna a meglévő fejtésből, jelentősebb környezeti beavatkozás nélkül is elérhető. A szükséges hatósági engedélyek beszerzése után 2014. decemberében történtek meg az első ünnepélyes csákánycsapások, amelyekkel tíz év tetszhalottság után kezdetét vette a mecseki szénbányászat újabb korszaka.

A bányavállalkozó Pannonpower megbízásából a munkálatokat végző Neolit Kft. öt éven keresztül évi mintegy 15 ezer tonnányi szenet termel ki, elsősorban lakossági értékesítésre. Ez a korábbi bányászati volumennek csupán a töredéke, és a kibányászott ásványkincs erőművi felhasználása a pécsi erőműben technológiai okok miatt nem lehetséges. A lakott övezetektől távol elhelyezkedő külfejtésen zajló munka nem növeli a por- és zajterhelést és további zöldterületek művelés alá vonására sem lesz szükség. Amennyiben a piac igazolja várakozásainkat, és a felhasználók visszajelzései pozitívak lesznek, a következő években akár tovább is bővülhet a kitermelés.