Bővült a katasztrófavédelem eszközparkja

Szellőztetésre, illetve akár zárt terekben keletkezett tüzek habanyaggal történő oltására is alkalmas az a nagyteljesítményű…

Emissziós értékek:
NOx koncentráció

Határérték: 250 mg/Nm3

fásszárú biomassza-tüzelésű kazán:

160.0 mg/Nm3

lágyszárú biomassza-tüzelésű kazán:

90.0 mg/Nm3

Ön tudta ezt?

A biomassza jelenleg a negyedik legfontosabb energiaforrás a világon a szénhidrogének, a víz és a nukleáris anyagok mögött.

Tüzelőanyag-ellátás

A megújuló energia erőművi léptékben történő alkalmazása Magyarországon az elsők között a Pannonpower pécsi erőművében üzemelő biomassza tüzelésű blokk üzembe helyezésével vált valóra.

A biomassza tüzelőanyag 36%-a tűzifa minőségű, amely nagyrészt baranyai és somogyi állami erdőkből származik, kisebb részét magánerdők adják. További 40%-ot képvisel az erdei apadékból előállított apríték és 13%-ot a különböző formában beszállított fűrészipari melléktermék. A tüzelőanyag fennmaradó 11 %-a mezőgazdasági eredetű.

Energetikai felhasználásra csak az az erdei faalapanyag kerül, amelynek minőségi és méretbeli tulajdonságai, valamint a piaci igények nem teszik lehetővé más célú – például bútoripari – felhasználását. Ahogy a családi házak kazánjába, úgy az erőmű biomassza-blokkjába is csak olyan fa kerülhet, ami jellegzetes hibái miatt, csak tűzifaként hasznosítható. A felhasználás egyik meghatározó tényezője, a faanyag minősége és a rajta megjelenő fahibák, vagyis az adott fafajra jellemző alaktól, felépítéstől, színtől való eltérések.

Általánosságban tévhit uralkodik az erőmű fafelhasználását illetően. Laikusok számára rendkívül ijesztő lehet, ha egy farönkökkel megrakott kamiont látnak, illetve a megfelelő információ hiánya miatt riasztó lehet a fakitermelés látványa is. A Mecsekerdő Zrt. és a Pannonpower szorosan együttműködik annak érdekében, hogy mindenki beláthassa: a biomassza-felhasználás szigorúan szabályozott rendszer, amely a legkisebb mértékben sem veszélyezteti a baranyai erdőket.

A Pannonpower mindent megtesz azért, hogy törvényes, nyomon követhető, a környezeti értékeket figyelembe vevő partnereket találjon, akiket hivatalos pályázat során választ ki. Partnereink kizárólag az igazoltan felelős erdőgazdálkodást folytatók köréből kerülnek ki, akik például a Forest Stewardship Council- egy kormányoktól független, a felelős erdőgazdálkodás iránt elkötelezett, világméretű non-profit szervezet- tanúsítványával rendelkeznek. Emellett a magyar erdészeti hatóság, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának folyamatos igazolását, valamint a kitermelési terv kapcsán kiadott vágási engedélyt is megköveteljük partnereinktől.