Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Tevékenységünk

A Pannon-Hő Energetikai Termelő Kft.-t azzal a céllal alapította a társaságcsoport 2005-ben, hogy a bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket – vagyis megújuló energiaforrást – hasznosító, 35 MW-os blokk kivitelezését, majd működtetését a kezdetektől önálló projekttársaságként kezelje.

Napjainkban a társaság feladata a kapcsolt villamosenergia- és hőtermelés a 2013-ban üzembe állt második biomassza-kazánnal. A Pannon-Hő Kft. állítja elő a pécsi erőmű teljes villamosenergia-mennyiségének 35-40%-át, valamint a teljes hőmennyiség kb. 60%-át.

A Pannon-Hő Kft. tulajdonát képezik az erőmű második, mezőgazdasági melléktermék-tüzelésű biomassza kazánjához tartozó, tüzelőanyag-előállításhoz, valamint a villamosenergia-termeléshez vásárolt berendezések, eszközök, beleértve az intelligens bálatároló rendszert is. Emellett a feladatai ellátáshoz más vállalkozásoktól, illetve társ-leányvállalatoktól is vásárol szolgáltatásokat.

Munkájuknak köszönhetően, 2013 őszétől kezdve Pécs az első magyarországi nagyváros, amely távfűtésének 100%-át megújuló eredetű zöld energiából állítják elő. 

Fontosabb adatok:

Értékesítendő villamosenergia-mennyiség: 190-200 GWh/év

Értékesítendő hőmennyiség: 900-1000 TJ/év

 

Az új projekt leírása

A szalmatüzelésű erőművi blokk megépítése több részprojekt keretében történt:

  • egy új vibrációs rostély-tüzelésű kazán megvalósítása a meglévő kazánházban
  • a bálázott tüzelőanyag fogadását és tárolását megvalósító korszerű rendszer kialakítása
  • a meglévő, a projekt működéséhez szükséges erőművi berendezések és építmények megvásárlása, felújítása, illetve átalakítása.

A projekt során olyan új, speciális vibrációs rostély-tüzelésű, természetes keringésű kazánt építettünk meg, amely alkalmas bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek (szalma, kukoricaszár stb.), valamint erre a célra termesztett, úgynevezett főtermékek, például energianád (Miscanthus) eltüzelésére.

A Pannon Hő Kft. a Kraftszer Kft.-t és egy dán céget választotta a szalmatüzelésű kazán és kiszolgáló rendszereinek felépítésére. A kazántechnológiát beszállító dán vállalat jelentős, a pécsivel megegyező méretű élő referenciákkal rendelkezik Európában szalmatüzelésű kazán tervezésében és kivitelezésében is, többek között Európa legnagyobb ilyen erőművét is ők építették fel.

Az építkezés – barnamezős beruházásoknál megszokott módon – bontással kezdődött: a rég felszámolt szenes kazánok megmaradt elemeit kellett eltüntetni a kazánházból, hogy helyet csináljanak a jóval nagyobb méretű újnak. A megtisztított területen kezdődhetett az alapozás. 2011 tavaszán, a több száz tonnás berendezést megtartó 60 cm vastag vasbeton alapba összesen 350 m3 betont dolgoztak be, mindössze egy nap alatt. A kazánberendezések gyártása párhuzamosan zajlott a kivitelező vállalat lengyelországi és más európai üzemeiben, így ezek az építkezés ütemeihez igazodva, fokozatosan érkeztek Pécsre.

A következő hónapok a tartószerkezet acélvázának és a 35 tonnás füstgázhűtő berendezésnek a beszerelésével teltek, majd ősszel következhetett az egyik leglátványosabb momentum: helyére került a kazánblokk. Az ötven tonnás alkatrészt csak egy különleges, nagy teherbírású autódaruval lehetett megemelni, ráadásul a kazánház födémszerkezetét is meg kellett előzetesen erősíteni, hogy biztosan elbírja a terhet. A nagy precizitást igénylő művelet a gondos előkészületeknek köszönhetően hiba nélkül sikerült.

Következhetett a csőrendszerek beszerelésének aprómunkája: mintegy 20 kilométernyi, különböző átmérőjű csőből álló hálózatot hegesztettek össze a szakemberek, amelyek a vizet és a gőzt keringetik. A méretekre jellemző, hogy a tápvízellátó-rendszer óránként 140 tonna vizet képes megmozgatni.

Hasonlóan tekintélyes méretűek a tüzelőanyag égéséhez elengedhetetlen levegőről gondoskodó berendezések: a ventilátor hat méter átmérőjű, vagyis egy nagyobb szoba alapterületének megfelelő felülettel rendelkezik.

A csőhálózat 2011 végére készült el, és a következő év elején a normál üzemi nyomás kétszeresével végrehajtott nyomáspróbán bizonyította is a működőképességét.

Elkezdődött a tüzelőanyag-ellátás kiépítése is. Ekkor készült el a kazánberendezés külső szemlélő számára legjellegzetesebb eleme, az óránként hatvan bálát megmozgatni képes négy szállítószalag, a hozzájuk csatlakozó bálabontó szakasz és a tüzelőanyagot a tűztérbe juttató csigák.

Közben a kazánházon kívül is dolgoztak a munkások: megépült a többelemű füstgáz-tisztító rendszer, amelynek köszönhetően a kibocsátott szennyező anyagok mennyisége még az évek múlva hatályba lépő, rendkívül szigorú előírásoktól is elmarad. A füstgáz már a tűztérben „tisztul”: a befecskendezett vízben oldott ammónia hatására jóval kevesebb nitrogén-oxid keletkezik. A távozó füstgázból a port és egyéb szilárd anyagokat egy multifilter és egy zsákos porszűrő távolítja el, a klórtartalmat pedig mész hozzáadásával minimalizálja a rendszer.

2012 tavaszától kezdtek el dolgozni az erőmű szakemberei az irányítástechnikán. A kazán vezérlését és szabályozását lehetővé tevő bonyolult elektronika kiépítése komoly műszaki és szakmai kihívást jelentett, amelyet sikeresen teljesített a csapat.

2011-től a kazánépítéssel párhuzamosan zajlott a bálatároló kivitelezése. A mintegy 3,5 napra elegendő tüzelőanyag tárolására alkalmas, csúcstechnológiájú tűzvédelmi és darurendszerrel ellátott csarnok 2012 őszére készült el, és ekkor indulhatott el a próbaüzeme.

2012. november végén érkezett el az a kulcsfontosságú pillanat, amikor a mérnökök először gyújtottak be az új kazán tűzterében. Innentől már felgyorsultak az események: decemberben már a teljes tüzelőanyag-szállító és -adagoló rendszert tesztelve, a bálatárolóból táplálva próbálták ki a blokkot. A következő év elején elindult a próbaüzem, amely során a mérnökök elvégezték a még szükséges finomhangolásokat. Áprilisban pedig időszakosan bár, de már a távfűtési rendszerre is csatlakozott az új blokk.

Sokáig a kereskedelmi üzem indulása sem váratott magára: lényegében 2013 májusától, ténylegesen pedig a fűtési szezon októberi kezdetétől hivatalosan is kizöldült a pécsi távhőellátás, hiszen a Pannonpower most már kizárólag biomasszából előállított energiával fűti a várost.