Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Gazdaságélénkítés

Az országos szinten egyedülálló technológiai fejlesztéssel megvalósult szalmatüzelésű blokk az egész régió számára előnyös. Gazdaságélénkítő hatását mutatja, hogy a generálódó többletjövedelmekből származó költségvetési bevételek nemzetgazdasági szinten 3,8 milliárd forintra rúgnak, amelyből a kalkuláció szerint a régióban 1,2 milliárd forint marad.
A felépített erőmű helyben termelt biomassza tüzelőanyagot hasznosít, így az üzemeltetés időszakában a Pannonpower évente mintegy 3,1-3,5 milliárd forintot a régióban költ el. Ezzel az eddig alkalmazott import földgáz megvásárlására fordított és külföldre irányuló pénzösszeg a térségben marad, így ott tudja kifejteni gazdaságélénkítő hatását. A helyi közösség számára ennél is fontosabb lehet, hogy becsléseink szerint csak a Pannonpower által befizetett helyi iparűzési adó többlete eléri az évi 130 millió forintot.
A 35 MW teljesítményű biomassza erőmű a 2012-ig tartó építési fázisban közel 100-150 főnek biztosított munkahelyet, melyből 75-80 fővel a régió vállalkozásai vettnek részt. A működés megkezdését követően is megmaradt mintegy 150 új álláshely. Ezek egyrészt az új blokk munkahelymegtartó-hatásából, másrészt a tüzelőanyag-termesztésnek, raktározásnak és szállításnak a beszállítóknál jelentkező munkahelyteremtő hatásának köszönhetők.
A mezőgazdasági eredetű biomassza-tüzelőanyagok előtérbe kerülése új lehetőséget nyújt az agrárium számára is, hiszen ahhoz, hogy az erőmű tüzelőanyag-ellátása folyamatosan biztosított legyen, mezőgazdasági partnerek szükségesek, akiknek az erőmű által felkínált hosszú távú szerződések kiszámítható, biztos jövedelmet ígérnek.