Fűtsünk gazdaságosan mecseki szénnel!

Okos tipp: mindenkinek jó alternatívát kínál az import tüzelő kiváltására a vasasi szén

Emissziós értékek:
NOx koncentráció

Határérték: 250 mg/Nm3

fásszárú biomassza-tüzelésű kazán:

159.0 mg/Nm3

lágyszárú biomassza-tüzelésű kazán:

111.0 mg/Nm3

Ön tudta ezt?

A tüzelőanyagként szolgáló bálákat tároló épület 6400 darab szalmabálát képes befogadni, ekkora mennyiség 120 átlagos lakótelepi lakásba férne be.

Gazdaságélénkítés

Az országos szinten egyedülálló technológiai fejlesztéssel megvalósult szalmatüzelésű blokk az egész régió számára előnyös. Gazdaságélénkítő hatását mutatja, hogy a generálódó többletjövedelmekből származó költségvetési bevételek nemzetgazdasági szinten 3,8 milliárd forintra rúgnak, amelyből a kalkuláció szerint a régióban 1,2 milliárd forint marad.
A felépített erőmű helyben termelt biomassza tüzelőanyagot hasznosít, így az üzemeltetés időszakában a Pannonpower évente mintegy 3,1-3,5 milliárd forintot a régióban költ el. Ezzel az eddig alkalmazott import földgáz megvásárlására fordított és külföldre irányuló pénzösszeg a térségben marad, így ott tudja kifejteni gazdaságélénkítő hatását. A helyi közösség számára ennél is fontosabb lehet, hogy becsléseink szerint csak a Pannonpower által befizetett helyi iparűzési adó többlete eléri az évi 130 millió forintot.
A 35 MW teljesítményű biomassza erőmű a 2012-ig tartó építési fázisban közel 100-150 főnek biztosított munkahelyet, melyből 75-80 fővel a régió vállalkozásai vettnek részt. A működés megkezdését követően is megmaradt mintegy 150 új álláshely. Ezek egyrészt az új blokk munkahelymegtartó-hatásából, másrészt a tüzelőanyag-termesztésnek, raktározásnak és szállításnak a beszállítóknál jelentkező munkahelyteremtő hatásának köszönhetők.
A mezőgazdasági eredetű biomassza-tüzelőanyagok előtérbe kerülése új lehetőséget nyújt az agrárium számára is, hiszen ahhoz, hogy az erőmű tüzelőanyag-ellátása folyamatosan biztosított legyen, mezőgazdasági partnerek szükségesek, akiknek az erőmű által felkínált hosszú távú szerződések kiszámítható, biztos jövedelmet ígérnek.