Kidobott karácsonyfákból biomassza

A korábbi évekhez hasonlóan – a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően – Pécsen a kidobott karácsonyfák…

Emissziós értékek:
NOx koncentráció

Határérték: 250 mg/Nm3

fásszárú biomassza-tüzelésű kazán:

0.0 mg/Nm3

lágyszárú biomassza-tüzelésű kazán:

26.0 mg/Nm3

Ön tudta ezt?

Európa legnagyobb szalmatüzelésű erőműve alig nagyobb teljesítményű, mint a pécsi lesz. Az angliai Ely-ban található blokk teljesítménye 40 MW.

/ Civil kontroll / Események

Események

Aktuális rendezvényünk

Civil Kontroll 2012. március 1-én a pécsi erőműben a fatüzelésű blokkal kapcsolatban

 

A Pannonpower közel egy évtizede indította útjára biomassza-programját első, fatüzelésű kazánjának üzembe állításával. Az eltelt időszak bizonyította a tüzelő-anyag-váltás létjogosultságát és terveink sikerességét. Felelős nagyvállalatként természetesen fontosnak tartjuk a jogos környezetvédelmi és társadalmi elvárások teljesítését. Ezért igyekszünk lehetővé tenni, hogy az érdeklődő városlakók az őket képviselő civil szervezetek révén betekintést nyerhessenek az erőműben zajló folyamatokba.
 
Ennek a vállalati filozófiának az elemeként idén is megrendezzük az elmúlt esztendőkben már hagyományossá vált rendezvényünket, a Civil kontrollt. Ez jó alkalmat nyújt a társa-dalmi párbeszédre, és arra, hogy az érdeklődők első kézből szerezhessenek információ-kat az erőmű működéséről és a beszállított faanyag felhasználásáról. Lehetőség nyílik arra is, hogy a megjelent civil szervezetek képviselői feltegyék kérdéseiket az erőmű szakembereinek.
A programot, amelyre ezúton szeretnénk tisztelettel meghívni, a Pannonpower telephelyén (Pécs, Edison u. 1.) tartjuk 2012. március 1-én 14:00-kor.
 
A program során Péterffy Attila energetikai igazgató köszöntőjét követően a résztvevők bejárhatják az erőművet, végigkísérve a beérkező tüzelőanyag útját a portától egészen a kazánig. 
A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, szervezetenként két főt áll módunkban fogadni. 
Felhívjuk figyelmüket, hogy az erőműlátogatás feltétele egy személyi biztonsággal, munka- és tűzvédelemmel kapcsolatos tájékoztató meghallgatása, amely mindenki számára kötelező. Amennyiben Ön egy korábbi alkalommal már részt vett ezen a kép-zésen, akkor nem szükséges megismételni. Az oktatás március 1-én 13:00-kor kezdődik az erőmű telephelyén.
 
Kérjük, részvételi szándékát legkésőbb 2012. február 27-ig jelezze a titkar@ferling.hu email-címen vagy a 72/512-370-es telefonon. A regisztrációkor – neve és az Ön által képviselt szervezet neve mellett – adja meg, hogy vett-e már részt korábban munkavé-delmi képzésben az erőműben.

 

 

Civil fórum a tervezett új, szalma tüzelésű blokk aktuális munkálatainak bemutatására

 

Az esemény rövid beszámolója:

Bemutattuk a szalmatüzelésű erőművet

A város és a térség civil szervezeteinek képviselői tekinthették meg az épülő szalmatüzelésű erőművet a Pannonpower telephelyén 2011. október 21-én. A mintegy 30 főnyi civil érdeklődőnek Péterffy Attila, a társaságcsoport energetikai igazgatója mutatta be a 24 milliárd forint összértékű fejlesztést, majd látogatóink erőmű-bejáráson vehettek részt.

A szalmatüzelésű erőművet bemutató prezentációban elhangzott: 2012 végétől Pécs lesz az ország első olyan nagyvárosa, amelynek távhő-igényét gyakorlatilag teljes egészében megújuló energiával látjuk el. Ezzel nemcsak a városi távfűtés ellátásbiztonsága növekedik majd, hanem Pécs függetlenedni tud az import földgáz okozta kockázatoktól is – derült ki a prezentációból.

Az új, 35 MW-os erőmű bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket használ majd tüzelőanyagként, így működése széndioxid-semleges lesz, ami azt jelenti, hogy az üzemeltetés során nem kerül többlet-széndioxid a légkörbe (a növényekből ugyanis csak annyi széndioxid jut a légkörbe, amennyit azok a növekedésük során megkötöttek, és amennyit a következő évi növények a növekedésük során újra meg fognak kötni). Ezzel a pécsi erőmű akár 150 000 tonna széndioxid-kibocsátást is megtakaríthat.

Az erőmű tüzelőanyag-igénye évente mintegy 240 000 tonna bálázott mezőgazdasági melléktermék lesz, amit a blokk 80-100 kilométeres körzetéből szerzünk majd be. Az erőmű 150 embernek ad majd munkát a régióban – részben az erőműben, részben a bálázás, a raktározás és a szállítás munkafázisaiban.

A Civil Fórum résztvevőinek kérdésére válaszolva Péterffy Attila elmondta: egy nemrég készült független kutatás alapján az erőmű 100 kilométeres körzetében mintegy 7 millió tonna mezőgazdasági melléktermék keletkezik évente, aminek alig 3,5%-át használjuk majd fel az új blokkban. Az erőműbe közúton érkeznek majd a bálák, ám a szállítás (valamint a bálázás és a kazalba rendezés) széndioxid-kibocsátása (ami várhatóan évente 4000 tonna lesz), messze elmarad az erőmű tüzelőanyag-váltásából fakadó széndioxid-kibocsátási megtakarítás mennyiségétől (ami akár 150 000 tonna is lehet éves szinten).

A Civil Fórum résztvevőit emlékeztettük a Pannonpower Civil Kontroll programjára, amelynek keretében a civil szervezetek képviselői rendszeresen betekintést nyerhetnek a pécsi erőmű működésének mindennapjaiba. Az előadást követően meghívott vendégeink ezúttal is megtekinthették a meglévő, faapríték-tüzelésű biomassza-blokkot, majd az épülő szalmatüzelésű kazánt és a 3 és fél napra elegendő mennyiségű bálát befogadni képes bálatároló építkezését is.

 

Korábbi rendezvényeink

Civil fórum a pécs-vasasi szénbányászat újraindítása kapcsán

Időpont: 2011. február 10.,14 óra

Cím: H-7630 Pécs, Edison u. 1.